Als je veel van bakken en koken houdt, heb je er waarschijnlijk al wel van gehoord: bakspray. Hoewel dit product nog niet standaard in elke keuken te vinden is, is het wel heel handig om deze in je keukenkastje te hebben staan. Op deze pagina leggen we uit wat bakspray is en waarom het een goed idee is om toch eens bakspray te kopen. Lees dus snel verder!

Wat is bakspray precies?
Bakspray, ook wel bekend als kookspray of anti-aanbakspray, is een handig hulpmiddel dat wordt gebruikt om bakvormen, pannen en bakplaten in te vetten. Dit doe je natuurlijk om te voorkomen dat etensresten eraan blijven plakken. Deze sprays bevatten vaak plantaardige oliën, emulgatoren en drijfgassen. Het is een handige en snelle manier om een dunne, gelijkmatige laag vet op het oppervlak van kook- en bakgerei aan te brengen.

Waarom bakspray gebruiken in plaats van boter of olie?
Er zijn een aantal redenen waarom sommige mensen liever bakspray gebruiken in plaats van boter of olie. De meest voorkomende redenen benoemen we hieronder.

Minder calorieën

Met een bakspray lukt het gemakkelijker om een dunne laag vet aan te brengen dan bij boter of olie. Boven bevat dit product doorgaans minder calorieën dan boter of olie. Je kunt zelfs baksprays kopen die extra weinig calorieën bevatten. Daardoor kun je die sprays prima als vervanger voor boter of olie gebruiken als je bijvoorbeeld aan het afvallen bent. Ook als je gewoonweg zo gezond mogelijk wilt koken of bakken, zijn die sprays goede vervangers voor boter en olie. Elke calorie die je niet binnenkrijgt, is er natuurlijk weer één!

Nauwkeurige dosering

Met bakspray is het makkelijker om een dun laagje vet aan te brengen op je bakplaat, bakvorm of ander gerei dan met boter en olie. Dat is erg handig, want als er te veel vet wordt gebruikt tijdens het invetten, kan dat bij sommige recepten het eindresultaat beïnvloeden. Je kunt met een spray zelfs een steeds dikkere vetlaag opbouwen als je dat wilt.

Eenvoudig in gebruik

Bakspray is snel en gemakkelijk te gebruiken. Je hoeft de spray niet eerst op kamertemperatuur te laten komen, te laten smelten of uit te smeren zoals bij boter en olie wel het geval is. Je pakt gewoon de spray, schudt hem even heen en weer en sprayt ermee een vetlaagje op hetgeen dat je ermee wilt invetten. Een kind kan de was doen! Dat is natuurlijk ontzettend handig als je snel aan de slag wilt gaan in de keuken.

Neutrale smaak

Vrijwel elke bakspray die je kunt kopen, heeft een neutrale smaak. Als dat niet het geval is, staat dat vaak in de productomschrijving of op de verpakking van de spray aangegeven. Door de neutrale smaak van de spray, weet je zeker dat dit product niet de smaak van het eindresultaat beïnvloedt en je echt een lekkernij krijgt die smaakt zoals jij dat graag wilt.

Waar kun je bakspray kopen?

Er zijn verschillende winkels en webshops waar je bakspray kunt kopen. Op bijvoorbeeld Baktotaal.nl kun je kiezen uit verschillende soorten sprays, in diverse formaten en verschillende prijsklassen. Ook in de supermarkt is tegenwoordig bakspray te vinden. Redenen genoeg dus om vandaag nog een bakspray te kopen en deze voortaan in plaats van boter of olie te gebruiken voor het invetten van jouw kook- en bakgerei.