Wil jij gasten laten genieten van jouw heerlijke specialiteiten, of wil je juist een bar openen waarbij de mensen de voeten van de vloer kunnen denken? Als je eraan zit te denken om een eigen horecazaak te beginnen, dan komt daar natuurlijk wel wat voorbereidingswerk bij kijken. Waar je aan kunt denken bij het starten van jouw eigen horecazaak, zetten we hieronder voor je op een rij.
1. Pand, vergunningen en andere praktische zaken
Voordat je een eigen horecazaak wil beginnen, moet je natuurlijk een pand hebben. In dit pand moet je jouw gasten kunnen ontvangen en moet er eten kunnen worden bereid. Als je een pand hebt gevonden waarin je een horecazaak mag starten, is het belangrijk om de nodige vergunningen aan te vragen, zoals een terrasvergunning. Welke vergunningen je moet aanvragen, is afhankelijk van de gemeente. Daarnaast is het ook slim om de nodige vergunningen af te sluiten, zowel voor jouzelf, het toekomstige personeel en jouw onderneming. En vergeet natuurlijk niet om je als ondernemer in te schrijven.
2. Personeel werven
Het is bijna geen doen om een horecazaak te runnen in je eentje. Zo moeten de gasten bediend worden, moet de vaat schoon worden gemaakt en moet natuurlijk het eten worden bereid. Om ervoor te zorgen dat je er alleen voor staat, is het dus belangrijk om personeel te werven. Het is belangrijk dat je weet naar welke mensen je op zoek bent en maak een vacature.
Als je personeel hebt aangenomen, is het belangrijk om stil te staan bij de salarisadministratie. Je kunt er ook voor kiezen om deze taak uit te besteden: het uitbesteden van salarisadministratie horeca kan jou namelijk een boel schelen. Denk alleen al aan de tijd die je ermee bespaart, en tijd is natuurlijk kostbaar als horecaondernemer. Daarnaast kun je nog meer uitbesteden als het aankomt op dit soort taken met payroll horeca: je kunt bijvoorbeeld ook de verzuimbegeleiding uit handen geven, of je kunt jouw werknemers via deze weg scholing aanbieden. Dit is zowel gunstig voor jou als voor jouw werknemers.
3. Naamsbekendheid genereren
Om daadwerkelijk gasten te ontvangen, moeten de gasten natuurlijk wel weten dat jouw zaak bestaat. Zorg er daarom voor dat je gaat werken aan je naamsbekendheid. Dit kun je op verschillende manieren doen. Een eerste tip is om een website aan te maken waar mensen het concept van jouw zaak kunnen ontdekken. Je kunt hier ook de menukaart op plaatsen – mocht je een restaurant beginnen, zodat mensen alvast een kijkje kunnen nemen wat je aanbiedt. Daarnaast kun je ook socialmediakanalen aanmaken waarbij je meer laat zien over jouw horecazaak. Houd hierbij wel rekening met jouw doelgroep en kies op basis daarvan passende socialmediakanalen. En ook goed om bij stil te staan: waarom willen mensen jouw horecazaak bezoeken, en wat maakt jouw zaak uniek? Dit soort punten zijn dan ook vooral slim om te communiceren.
4. Inrichting van de horecazaak
Ook niet geheel onbelangrijk is de inrichting van jouw horecazaak. Of het nou gaat om een bar, een restaurant of een lunchzaak: het is altijd belangrijk om van tevoren na te denken welke sfeer je wil uitstralen. Wil je juist die moderne sfeer creëren, of een sfeer dat je terug laat gaan in de tijd? Deze sfeer moet natuurlijk ook goed aansluiten bij jouw concept, maar het moet ook uitnodigend zijn voor jouw gasten. Als je eenmaal de sfeer hebt bepaald van jouw horecazaak, is het belangrijk om na te denken hoe je het pand gaat inrichten. Het moet natuurlijk knus worden ingericht, maar ook praktisch voor jouzelf en jouw personeel. Daarnaast moeten de gasten comfortabel kunnen zitten op het meubilair: je wil immers dat ze niet na een half uur alweer weggaan.